Tartás, táplálás

A papagájok elhelyezésénél, valamint táplálásánál mindig vegyük figyelembe, honnan származik az adott faj? Ott milyen táplálékokhoz juthatnak hozzá? Abban a térségben milyen gyümölcsök teremnek meg, és milyen a klíma? Például a hullámos papagáj elterjedését is ez tette olyan gyorsan lehetővé, hiszen a természetben csak néhány fűféle magjaival táplálkozik. Így a fogságban való tartás során is a kevésbé választékos táplálás mellett sikereket lehetett elérni a költetésében.

Hobbitartók futnak bele sokszor abba a hibába, hogy a bolti eladók tudatlansága, vagy esetleg a multik polcain lévő magkeverékeken megtévesztő felírat van. Így nem a papagájuknak megfelelő magkeveréket viszik haza. A nimfáknak ajánlott keveréket már "nagypapagáj" néven árulják, de tele van sok napraforgóval. Közben ugyanezt a gyártó ajánlja törpepapagájoknak is. A nevesebb gyártók nem véletlenül készítettek kimondottan fajspecifikus magkeverékeket is. Ezekből érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet, vagy keverhetjük saját magunk is. Nem szabad megfeledkezni arról, milyen időszakban van a madarunk? (költő, pihenő, kedvencként tartott) És mekkora helyen tartjuk? (ketrecben, vagy röpdében) Ugyanis ennek tudatában érdemes a magkeverék összetételén változtatni. Egy kisebb helyen tartott egyed hajlamosabb az elhízásra, ezért kevesebb olajos magvat kapjanak.

       

Ha kiválasztottuk kedvencünknek a legjobbnak vélt keveréket, akkor se szabad sokat adni belőle! Nagyobb fajoknak a keverékében akár 15-20féle mag is lehet. De ha mindig frisset adunk, először a könnyebben kibontható magvakat fogyasztják el (általában napraforgót), a többit nem, mivel már jóllaktak. Majd a későbbi etetésnél új adag, és kezdődik minden elölről. Ezért érdemes annyit adni neki, és addig előtte hagyni, hogy az apróbb nehezebben kibontható magokból is egyen. A magkeveréken kívül másik fontos dolog a táplálásnál a zöldség, gyümölcs, és a lágy eleségek. Bármilyen drága magkeveréket kap a madár, mindig kell nekik más táplálék is! A gyakoribb madarak (hullámos,- nimfa papagáj) szívesebben eszik a fűféléket, különféle növényeket, gyümölcsöket kevésbé fogyasztják. Ellenben a verébpapagájjal, és más kistestű Dél-Amerikai fajjal, előszeretettel fogyasztják a gyümölcsöket is.

Nem minden zöldség, és gyümölcs adható, ami az ember számára nem mérgező! Ilyen például a mangó, vagy akár a saláta is. Soha semmilyen formában ne adjuk.

Adható: trópusi gyümölcsök (citrom, mandarin, narancs, ananász, kiwi, banán stb.).
Hazai gyümölcsök (alma, körte, cseresznye, meggy, málna, ribizli, szeder, eper stb.). A csonthéjas gyümölcsöket érdemes kimagozni.
Zöldségek: répa, brokkoli, kukorica, borsó, bab, sütőtök, paprika, csípős paprika (antibakteriális hatása van).
Természetesen az összes gyümölcsöt, és zöldséget alaposan megmosva.
Továbbá adható különböző fűfélék, pásztortáska, tyúkhúr, pitypang, kamilla stb.

       
       
       

Ha ezek a növények ismeretlen a madarunk számára előfordulhat hirtelen sokat megehet belőle, és enyhe hasmenést okozhat neki, vagy hígabb lesz az ürüléke. Érdemes fokozatosan kismértékben hozzászoktatni. Egyébként az ilyen eleségeket napi szinten kaphatják. A növények begyűjtésénél érdemes körültekintőnek lenni. Kerülni kell az olyan helyeket ahol szennyezett lehet, esetleg korábban permeteztek.

    Fontos! A borostyánlevelű veronika mérgező növény. Ha nem ismerjük eléggé a tyúkhúrt, könnyen összetéveszthetőek a fiatal hajtások. A Baloldali képen ez a növény látható, a jobboldalin pedig a tyúkhúrral közösen.    

A vállalkozó kedvűek fürtös kölest is termeszthetnek a kedvenceiknek. Én magam is szoktam egy ágyást ültetni mindig. Nyár elején amikor már melegebb az időjárás, frissen ásott földben sorokban elszórom a magvakat. Vető magnak tökéletes ha tudunk venni szép egészséges fürtös kölest. A bolti magoknak is épp olyan csíraképesnek kell lennie! Majd a földből kikelő hajtásokat érdemes kiegyelni. Ha nem tesszük meg nagyon sűrű lesz, ami eredményeként kicsi, erőtlen bugákat fog növeszteni.

   
   

A kalitka, vagy röpde berendezésekor az egyik legfontosabb dolog az ülő rúd. Bolti műanyag rudak, és a barkácsboltba vásárolható esztergált egyenes botokat is felejtsük el. Mivel a madár lábának mindig ugyanolyan fogást ad, így fekélyes is lehet a talpa. Legjobb megoldás, ha saját magunk gyűjtünk ülőfákat, ágakat. Érdemes különböző vastagságút, és formájút keresni. A vastagságát pedig úgy kell meghatározni, hogy a madár lába kétharmadban érje át. Egy nimfa papagáj méretű madár esetében rakjunk az ujjnyi vastagtól egészen a három ujjnyi vastagságú ágakat. A kalitkát/röpdét ne zsúfoljuk túl, érdemes a két szélére helyezni az ágakat, így a madár tud biztonságosan repülni.