Rózsás kakadu (Eolophus roseicapillus)

A rózsás kakadu Ausztráliából származó faj. Szinte az egész kontinensen megtalálható. Testhossza 35cm, súlya 300-400gr, a szárnyfeszttávolsága 50-60cm. A teste rózsaszínű, szárnya, és a farok tolla szürke, a feje teteje, és a bóbitája pedig fehér színű. Párokban, vagy akár 100 fős csapatokba verődve együtt kutatnak élelem után. Mivel nagy létszámban fordulnak elő, így a gazdáknak hatalmas fejtőrést okoznak a károkozásuk által. Emiatt rendszerint vadásznak rájuk. Ezzel ellentétben a vadon befogott példányok kivitele az országból tilos... Rózsás kakadu az egyik legkönnyebben tartható kakadu féle. Könnyen alkalmazkodik az új környezethez, és a neki szánt párt is hamar elfogadja. (A többi kakadu esetében nem mindig sikerül.) A nimfa papagáj, és a rózsás kakadu kivételével az összes többi kakadu faj CITES kötelezett. Talán pont emiatt, és az impozáns külleme miatt lett az egyik legkedveltebb nagymadár.

   
     

Táplálásuknál fontos, hogy a nekik szánt speciálisan összeállított kakadu keveréket kapják! Hajlamosak az elhízásra, ezért a minimális mennyiségben kaphatnak csak olajos magvakat. Szerencsére szinte az összes gyártó termék kínálatában megtaláljuk a kakaduknak szánt eleségeket. A hízást elkerülve érdemes a kakadukat nagy röpdében tartani. Sokat tartózkodnak a földön, füvet rágnak, földben ásnak. Az egyik alkalommal etetéskor egy 3-4cm-es kavicsot szedtem ki a tálból, amit a madarak a kint röpdéből hoztak be az épületbe. Az ő esetükben kiemelten fontos a rendszeres féreghajtás.

Napjainkban, a kitartó tenyésztői munkának köszönhetően a rózsás kakaduból számos színmutáció létezik. Többek között a lutinó, edged, kék stb. Ismert más kakadukkal való keresztezésük is, azonban ezt személy szerint nem támogatom.

További képek hamarosan...