Blog

Nimfa papagájok tenyésztésének befejezése 2022.05.10.

Az idei évre hoztam meg a döntést, hogy a nimfapapagájok tenyésztését végleg befejezem. Sokáig érett bennem a gondolat, végül teljesen felszámoltam az állományomat. Az elmúlt évek alatt szinte az összes mutáció, és annak kombinációihoz volt szerencsém (többek között a domináns ezüst, pasztellarcú, és a nemhez kötött sárgaarcúhoz). Színmutáció tenyésztésénél nimfák esetében külön kihívás, a megfelelő egyedek párba állítása. Ilyenkor jó esetben, ha 2-3 fiókát felnevelnek költésenként. Igaz ez az utódók szempontjából előnyös, viszont a kívánt színmutáció tekintetében nem mindig jön ki a várva várt egyed. Sajnos Magyarországon szűk réteg foglalkozik az igazán ritka mutációkkal.

         

XV. Csehországi Agapornis klubkiállítás 2020.10.04.

Az idén XV. alkalommal megrendezett Csehországi Agapornis klubkiállításon M kategóriában 3. helyezettet értem el, egy Df viola Sf euwing opalin madarammal (sajnos a kép nem adja vissza a színeket). A rendezvény idén sajnos nem a megszokott volt. Ezúton is köszönöm Bartalos Gábor barátomnak a madarak szállításában a segítségét. A határzárak miatt szinte az utolsó napig kérdéses volt a kiállítás megtartása, azonban Gábor és a Cseh klubtagok erőfeszítéseinek hála sikerült megvalósítani.

 

Loro Parque-i látogatás 2019.03.13.

Régóta terveztem ezt az utazást, idén végre sikerült megvalósítani. A park Tenerife szigetén található, ahol szinte az állandó nappali 20-25 °C és az éjjeli 14-16°C miatt a madarak elhelyezésénél védőházakra sincs szükség. Így a röpdéket még jobban betudták "olvasztani" a környezetben. A parkban üzemel egy teljesen felszerelt madárkórház, műtővel, laboratóriummal. Itt kapott helyet egy fióka nevelő szoba is. Ezek az épületek úgy lettek kialakítva, hogy a látogató minden vizsgálatot, vagy akár a kézzel nevelést is a látványablakokon keresztül megfigyelheti. A főbejárat felől két irányba lehet elkezdeni a terület bejárását. Vannak frekventáltabb helyek, mint az orca óceán, a delfin, loro vagy a fóka show. Az odavezető úton mindvégig papagáj röpdék szegélyezik az utat. A terület jól van kihasználva, mindig van látnivaló, és nincs túlzsúfolva, hatalmas tágas látvány volierek, és kifutók láthatók, sok növénnyel. A hatalmas ara röptető mellett kapott helyet egy teljesen zárt esőerdő. Ide zsilipkapun keresztül lehet bemenni, és lépcsők, valamint kötélhíd segítségével egészen a lombkoronaszintig felmenni. Ezen a területen javarészt ausztrál kis, és nagy madarak repkednek szabadon. A park felső részén egy hatalmas épületben vannak a pingvinek. A kifutó egy gyönyörűen leutánozott sarkvidéki részlet, több pingvinkolóniával. Még a hó is esett :) Az üvegfal előtt mozgójárda viszi körbe a látogatókat. Az épület másik végén pedig a lundák láthatók. A volierek kialakítását úgy oldották meg ahol költették a madarakat, hogy az etetés, és az odúkontroll egy elzárt úton keresztül történik a járdával párhuzamosan. Igaz vannak tenyésztelepek is, de ott csak kísérővel látogatható egy-egy része. A parkban javarészt dél-amerikai papagájok voltak, ami érthető a fajmentő programban való részvételük miatt is. Összességében gyönyörű környezetben ritka madarakat láthatunk, aki teheti nézze meg.

         
         
         
         
         

BVA Masters 2018 2018.09.11.

Idén először ellátogattunk Belgiumba, az Aalst városában megrendezett agapornis kiállításra. A madarak két helyen voltak elkülönítve. Az egyik épületben voltak a kiállítási madarak, egy másikban pedig az eladó papagájok. Itt is minden madár kiállító ketrecben egyesével volt elhelyezve, és rajta egy címke a madárról minden információval (tenyésztő neve, mutáció megnevezése, madár kora, neme amennyiben ismert, valamint az ára). Értékesítés terén sajnos még kevés helyen van így, pedig egy jól működő rendszer. Az eladótérben nincsenek ott a tenyésztők, csak a szervezők, ők intézik az eladásokat. A megvásárolt madarakat a szervezők átadják egyből, vagy elkülönítik a többitől, és a kiállítás végén adják át. Így akár a szombat reggel megvásárolt madarat vasárnap délutánig a hazaindulásig gondozzák. Természetesen minden madárról adnak származási lapot. Maga a kiállítás egy szépen felépített, rendezett, jól megvilágított teremben volt. Fajonként, és mutációként külön-külön elhelyezve. Belépéskor a rózsás törpéket láttam meg elsőnek, hatalmas madarak voltak. Talán ebből a fajból lehetett a legtöbb. Mutáció tenyésztésnél sajnos sokan nem a méretet nézik, hanem csak a genetikát, viszont itt volt több olyan fischeri is, ami standard méretű volt, de már egy ritkább mutációval. Idehaza még ritkaságnak számító parblue mutációból is az összes szemgyűrűs fajból voltak ilyenek egyedek kiállítva, különféle kombinációban. Fajok tekintetében is volt ritkaság, mint például az agapornis pullaria. Összességében egy szép, és színvonalas kiállítást nézhettek meg a látogatók.

         
         
         
         
         
         

A gyakori fészekkontroll fontossága! 2018.08.04.

Költéskor a madarakat feleslegesen zavarni nem szabad. Nálam amikor az első tojást lerakják, felírom a dátumot, és a kelés időpontján ellenőrzöm, addig nem. Problémásabb madaraknál szoktam lámpázni, mennyire volt sikeres a párzás. Kelés után gyűrűzésig ritkán 1-2 alkalommal nézek rájuk, mivel egy nagyobb fészekaljnál még ekkor is kelnek ki fiókák, így a megzavart szülő eltaposhatja őket. A gyűrűzés 10-12 napos korban történik. Ezután két naponta a madarak fejlődésétől függően gyűrűzök, és a többi fiókát ellenőrzöm (nem esett le a gyűrű, eléggé fejlettek, stb.). Amikor a legkisebb papagáj is szépen tokosodik, ekkora már a szülők szinte csak etetni és estére járnak be az odúba. Ilyenkor naponta bepillantok az odúba etetések alkalmával. Az alábbi képeken egy fiatal fischeri törpe sérülése látható. Ennek a fajnak sajátossága a fűzfagallyakból megépített fészek. Az aljára egészen vékony szálakra feldarabolt ágakat hord, és egy ilyen vékony szál tekeredett rá a madár lábára. Szerencsére a bőrt nem vágta el, és az izomzat se sérült meg. Másnapra már a duzzanat lejjebb ment. Tegnapi fészekkontroll alkalmával már teljesen ép volt a lába, és tökéletesen használta. Ha egy ilyen esetben nem veszik észre időben a fiatal madáron a sérülést, napok alatt olyan szinten beletud nőni az idegen test, ami a végtag keringésének a leállását, és annak akár az elvesztését is jelentheti. (A két kép között 12 nap telt el.)

     

Márciusi tavaszias jó idő 2018.03.13.

A hosszú hideg tél után végre egy kicsit jobb lett az időjárás. Az elmúlt héten a hőmérséklet igazán kellemes volt, sok napsütéssel, így a madarak egy részét kitudtam engedni napozni. Sajnos hétvégétől mondanak még egy hidegebb hetet, de utána reméljük már tartósan felmelegszik az idő.

 

Friss rügyek télen, akár a legnagyobb fagyok közepette 2018.03.05.

   

Egy korábbi bejegyzésem kapcsán megosztok néhány gondolatot, miként lehet friss rügyező rágcsálnivalót biztosítani a madarainknak. A papagájoknak kell az elfoglaltság, a rágcsálnivaló, de mégis milyet? Személy szerint nem vagyok oda a mindenféle színes fakockákért, jobban tetszik az, ami természetes. Hiszen a madaraknak is az a jó, ha a természetet próbáljuk minél jobban leutánozni. Ezért nálam a rágcsálnivaló csakis faágak lehetnek. Igaz télre szinte miden növény elhullatta levelét. Ezeket a gallyakat is szeretik a madarak, nyugodtan adjunk nekik, hiszen jó elfoglaltságot nyújt. Persze a leveles, rügyező hajtások az igaziak, de tél közepén lehetséges...?! Igen! A bambuszfélék örökzöld növények, ebből tudunk adni a papagájoknak. Nekem a röpdék körül több helyen is van. Ha egyszer megeredt, onnantól kezdve mindig intenzíven fog hajtani. Akinek nincs bambusza, és szerezni se tud, nekik a következőt ajánlom. Fűzfa vesszőket kell lemetszeni a fáról, lehet normál, vagy szomorú (teljesen mindegy), és ezeket a vesszőket vízzel feltöltött vázában bevisszük a lakásba. Rövid időn belül ezek a vesszők megszívják magukat vízzel, és rügyezni kezdenek. Ez a folyamat nagyjából 1,5-2 hét alatt megy végbe. Én az ablakba szoktam helyezni, fény is éri, és mellette pedig ott a radiátor is. A vízszintet mindig ellenőrizzük, mert a nagy melegben gyorsan párolog, és ha egyszer kiszárad a növény, az már nem fog újra kihajtani. Így a természetet kicsit megtréfálva tudunk friss hajtásokat adni madarainknak akár januárban a legnagyobb mínuszokban is.

Idei első Nyitrai börze látogatásom 2018.02.25.

Mai napon megjártuk a Nyitrai börzét. Azoknak akik még nem voltak, és terveznék meglátogatni a börzét, elöljáróban néhány információt megosztanék: Az esemény az agrokomplex területén három csarnokban található. Egyikben vannak az eleségek/eszközök, másikban a díszmadarak, és a harmadikban pedig a háztáji állatok. A belépő 2€/fő és az autóval érkezőknek +2€ a parkolási díj.
Ahogy lenni szokott, februárban gyengébb volt a felhozatal, de annál több érdeklődő. Az asztaloknak nagyjából a fele üres volt, ez érthető, hiszen akik nem tudnak eléggé meleg fűtött helyet biztosítani a madaraknak költésre, inkább csak teleltetnek. Ennek még az is betudható, hogy ezen a hétvégén van a Zwollei börze, így sokan inkább oda mentek. A madarak zöme párosításból megmaradt idősebb egyedek, és tavalyi őszi fiatalokból álltak. Akadt már néhány idei gyűrűs papagáj is. Ilyenkor a februári börzére általában azzal a céllal megyek, hogy ami télen elfogyott lágy eleség, nagy madaraknak magkeverék, vitamin stb. azokat pótoljam. Persze a madarász barátokkal a közös kávé, és a beszélgetés se maradhat el! :) Tervben volt két hullámos papagáj vásárlása is. Szerencsére találtam egy szlovák tenyésztőt, akinél pont volt korban, nemben, és mutációban olyan madara, amire szükségem volt. A börzén nagyon nem fényképeztem. Akitől vettem a madarat ott készítettem néhány képet.

     

Télen is friss zöld a madaraknak, de mégis hogyan? 2018.01.22.

   

A téli időszakban is fontos a madarak változatos táplálása, legyen szó akár egy tenyész madárról, vagy egy házi kedvencről. Bár minden madárnak másabbak az igényei, így például egy hullámos, vagy nimfa papagáj kevésbé díjazza a gyümölcsöket, de ez nem azt jelenti, hogy tavaszig semmi zöld eleséget ne adjunk nekik! Télen a hideg időjárás miatt eléggé korlátozott a növények begyűjtése. Itt-ott kevés tyúkhúrra még rátalálhatunk, akár az elolvadt hó alatt is. Akik nem szeretnének, vagy nem áll módjukban keresgélni, számukra megosztanék egy kis alternatívát.

Ez nem más, mint a búzafű. Búza a legkönnyebben csírázó magok egyike. Az elkészítésének több módja is lehet. Előfordul amikor csíráztatok, és több lett, mint amit a madarak megesznek a lágy eleségbe keverve. Ekkor a csírákat hagyom akár egy hétig is növekedni. Ilyenkorra már szép hosszú zöld hajtások vannak. Alaposan mossuk a csírákat, mivel a gyökérzet 4-5 nap elteltével nagyon összenőhet. A másik, amikor egy cserépben, vagy akár egy magasabb cserépalátétbe földet helyezünk, majd ebben tesszük a magokat. Itt is a hajtások kb. ugyan annyi idő alatt hajtanak ki. Ezután cserepestől betehetjük a madarainkhoz.

 

Börze időpontok 2018.01.06.

Az idei év sem maradhat el börzék nélkül. Íme két nagyobb börzének a hivatalos naptára. (a képek a szervezők oldaláról származnak!)

     

 

Első bejegyzés 2017.12.12.

A mainaptól kezdve elkezdem a blog írását, amin keresztűl jobban betudom mutatni a madarászatom mindennapjait képekben, és rövid monológokban. Valamint itt fognak helyet kapni a börzés, és kiállítási élménybeszámolóim is.