Blog

Idei első Nyitrai börze látogatásom____________________________________________________________________2018.02.25.

Mai napon megjártuk a Nyitrai börzét. Azoknak akik még nem voltak, és terveznék meglátogatni a börzét, elöljáróban néhány információt megosztanék: Az esemény az agrokomplex területén három csarnokban található. Egyikben vannak az eleségek/eszközök, másikban a díszmadarak, és a harmadikban pedig a háztáji állatok. A belépő 2€/fő és az autóval érkezőknek +2€ a parkolási díj.
Ahogy lenni szokott, februárban gyengébb volt a felhozatal, de annál több érdeklődő. Az asztaloknak nagyjából a fele üres volt, ez érthető, hiszen akik nem tudnak eléggé meleg fűtött helyet biztosítani a madaraknak költésre, inkább csak teleltetnek. Ennek még az is betudható, hogy ezen a hétvégén van a Zwollei börze, így sokan inkább oda mentek. A madarak zöme párosításból megmaradt idősebb egyedek, és tavalyi őszi fiatalokból álltak. Akadt már néhány idei gyűrűs papagáj is. Ilyenkor a februári börzére általában azzal a céllal megyek, hogy ami télen elfogyott lágy eleség, nagy madaraknak magkeverék, vitamin stb. azokat pótoljam. Persze a madarász barátokkal a közös kávé, és a beszélgetés se maradhat el! :) Tervben volt két hullámos papagáj vásárlása is. Szerencsére találtam egy szlovák tenyésztőt, akinél pont volt korban, nemben, és mutációban olyan madara, amire szükségem volt. A börzén nagyon nem fényképeztem. Akitől vettem a madarat ott készítettem néhány képet.

     

Télen is friss zöld a madaraknak, de mégis hogyan?___________________________________________________2018.01.22.

   

A téli időszakban is fontos a madarak változatos táplálása, legyen szó akár egy tenyéssz madárról, vagy egy házi kedvencről. Bár minden madárnak másabbak az igényei, így például egy hullámos, vagy nimfa papagáj kevésbé díjazza a gyümölcsöket, de ez nem azt jelenti, hogy tavaszig semmi zöld eleséget ne adjunk nekik! Télen a hideg időjárás miatt eléggé korlátozott a növények begyűjtése. Itt-ott kevés tyúkhúrra még rátalálhatunk, akár az elolvadt hó alatt is. Akik nem szeretnének, vagy nem áll módjukban keresgélni, számukra megosztanék egy kis alternatívát.

Ez nem más, mint a búzafű. Búza a legkönnyebben csírázó magok egyike. Az elkészítésének több módja is lehet. Előfordul amikor csíráztatok, és több lett, mint amit a madarak megesznek a lágy eleségbe keverve. Ekkor a csírákat hagyom akár egy hétig is növekedni. Ilyenkorra már szép hosszú zöld hajtások vannak. Alaposan mossuk a csírákat, mivel a gyökérzet 4-5 nap elteltével nagyon összenőhet. A másik, amikor egy cserépben, vagy akár egy magasabb cserépalátétbe földet helyezünk, majd ebben tesszük a magokat. Itt is a hajtások kb. ugyan annyi idő alatt hajtanak ki. Ezután cserepestől betehetjük a madarainkhoz.

 

Börze időpontok________________________________________________________________________________________2018.01.06.

Az idei év sem maradhat el börzék nélkül. Íme két nagyobb börzének a hivatalos naptára. (a képek a szervezők oldaláról származnak!)

     

 

Első bejegyzés___________________________________________________________________________________________2017.12.12.

A mainaptól kezdve elkezdem a blog írását, amin keresztűl jobban betudom mutatni a madarászatom mindennapjait képekben, és rövid monológokban. Valamint itt fognak helyet kapni a börzés, és kiállítási élménybeszámolóim is.