Kék-sárga ara (Ara ararauna)

Kék-sárga ara a nagytestű arák között a leggyakoribb fogságban tartott faj. Teljes testhossza kb. 85cm hosszú, a tömege pedig 800-1300gramm között van, a szárnyfesztávolsága elérheti az akár 105-114cm. Közép, és Dél-Amerikában (Paraguay, Bolívia, Brazília, Venezuela, Kolumbia) területén őshonos faj. Esőerdők, és a vízparti területek elterjedt. Tollazata , hátán, és a szárnyán kék, a hasán sárgás, a homlokát zöld tollak díszítik. Csőre fekete, a csupasz pofafoltja fehér színű, amely izgalom hatására rózsaszínes árnyalatú lesz. Az ivarérettséget már 3-4 éves korukra elérik. Hosszú életű madarak. A természetben átlagosan 50-60évig is élhetnek.

   
     

Táplálásuknál a nagytestű aráknak való magkeveréket kapnak. Ebben többféle mogyoró és dió található. Lágy eleséget ugyan azt kapják, mint a többi nagy madár (csírát, zöldségeket, gyümölcsöket idénynek megfelelően).

Elhelyezésüknél a törvényben előírt minimum helyet biztosítani kell a számukra! Amely a kinti röpdére 4x2m alapterületű, és 3m magas, valamint a benti védőháznak 15 légköbméternek kell lennie. A rács vastagsága legalább 3mm vastagságú legyen. Az ülőfáknál érdemes kemény fát használni, mivel a nyers puhafát néhány nap alatt leforgácsolják. Nálam a röpdében van több élő fa, és bambusz is. Rendszerint rágcsálják, de szerencsére egész jól tud a növényzet regenerálódni. Sokat tartózkodnak a földön, nem félős madarak.

További képek hamarosan...