Kékhomlokú törpeara (Ara nobilis, Diopsittaca nobilis)

A kékhomlokú törpeara Dél-Amerikában őshonos faj, elterjedése Venezuela, Bolívia, valamint brazília területein. Egyaránt megtalálható az erdőkben, és a nyíltabb területeken is. Teste 30cm hosszú alapszíne zöld, a homloka kék, a szárnyéle piros színű, erős nagy fekete csőre van. Fiatal egyedeknek a színei fakóbbak, csőrük világosabb, és a szárnyélükön se látszanak még a piros tollak. A törzsalakon kívül két alfaj létezik, a cumanensis, melynek a testhossza kb. 33cm, a másik alfaj pedig a longipennis kb. 35cm-es testhosszal. A madarak megjelenése hasonló a törzsalakhoz, annyi különbséggel, hogy az alfajoknak a felső csőrkávájuk fehéres,-csont színű. CITES B függelékébe tartozó faj.

   
     

Táplálásukhoz nagypapagájoknak való keveréket használom kicsit felhígítva, így kevesebb benne az olajos mag. Napi szinten nekik is adok gyümölcsöket, zöldségeket. Egyáltalán nem válogatósak, mindent szívesen fogyasztanak. Néha azért kombinálom a felkínált lágy eleséget, hogy ne legyen számukra túl megszokott. A szakirodalomban félénk visszahúzódó madárnak említik, de eddigi tapasztalataim szerint pont az ellenkezője, kíváncsi, és érdeklődő madarak.

Viselkedésüket illetően eléggé aktív madarak, nem az a egy helyben gubbasztó faj. Szinte egész nap rágcsálnak, gyakran lemennek a röpde aljára is böngészni. A röpdéjük alul füves, így ott is elegendő elfoglaltságot találnak maguknak. Hangjuk hangos, de nem mondanám lármás madaraknak őket. Reggelente, és este aktívabbak, veszély helyzetben is csak néhányat rikkant. Etetéskor szoktak még hangoskodni , viszont amint megkapják az adagjukat csendben elvannak.

Képek: