Tűzfarkú papagáj (Pyrhurra molinae)

Ismert még zöldarcú vörösfarkú papagájként. Tévesen hypoxanthának is nevezik, azonban ez már az egyik mutációja a fajnak. Testhossza 26 cm súlya kb. 85-90gramm körüli (kicsit kisebb mint egy nimfa papagáj). Természetes élőhelye Dél-Amerika, azon belül Argentína, Bolívia, Brazlia, és Paraguay. Testének alapszíne zöld, farka vörös színű. Kisebb csapatokban élnek, magvakat, gyümölcsöket, és rovarokat fogyasztanak. A nemek megkülönböztetése vizuálisan nem lehetséges, csak DNS vizsgálattal, néhány esetben a szülők genetikai hátterrét ismerve, bizonyos mutációk esetében meg tudjuk mondani, hogy az adott fióka milyen ivarú. Gyorsan szelídülő, érdeklődő madár. Tartása nem nehéz, így első madárnak is tökéletes választás lehet azoknak, akik egy igazi pörgős, játékos madarat szeretnének.

   
 

Pyrrhura molinae tenyésztése páronként a legjobb. Kizárhatjuk a párok között esetlegesen kialakuló agresszíót, valamint a mutáció tenyésztés miatt fontos a megfelelő genetikai öröklődés ismerete. A költés lehet tenyész boxokban, vagy röpdében. Nálunk 2m hosszú, 2m magas röpdében kaptak helyet a párok. Odúból az ajánlott méret 25x25cm alapterületű, és 50cm magas, vagy hasonló méretű rönkodú. A fészekalj általában 4-6 tojásból áll, amiből kb. 22-24 nap múlva kelnek ki a fiókák. Az ajánlott gyűrűméret belső furata 5mm, amit a fiókák fejletségétől függően 10-12 naposan húzunk a lábukra. A fióka nevelésből a hím nem veszi ki a részét, helyette a tojót eteti és az odút védi.

A táplálásuk nem bonyolult, szinte az összes nagyobb gyártó készít külön pyrrhura magkeveréket. Ha mégsem találnánk ilyet, bármilyen középpapagáj, vagy agapornisoknak való magkeverék jó számukra. Napi szinten kapnak csíráztatott magvakat, különféle gyümölcsöket, és zöldeket, gyomokat (pitypang, pásztortáska, stb.). Állati fehérjét főként költési időszakban kapják. Lehet venni készen lágyeleséget, amelynek magas a fehérje tartalma, de saját magunk is elkészíthetjük a madaraink kedvenc receptjét.

A szülők által nevelt fiókák kellő odafigyeléssel, és türelemmel kezes madarakká válhatnak. Az igazán bújós, ember iránt érdeklődő házi kedvencek a kézzel nevelt madarakból lesznek. Mi amikor kézzel nevelünk fiókákat ügyelünk a papagáj megfelelő szocializálódásra. Kézzel nevelés során is fajtársakkal nevelkednek. Nem szabad elfelejteni, minden madár egy egyéniség. A pyrrhura molinae esetében egy örökmozgó, játékos, igazi bohóccal oszthatjuk meg a napjainkat. Azonban neki is épp úgy vannak igényei. Fajtárs csak másik madár lehet, ember 100%-ban soha nem tudja pótolni. Hiába kézzel nevelt, mint minden madár, néha ők is lehetnek hangosak.

 

Kis mérete ellenére nagy a mozgásigénye. Erre mindenképp oda kell figyelni! Lakásban tartott egyedek esetében nélkülözhetetlen a napi reptetés. Legideálisabb számukra egy tágas kerti röpde kialakítása, megfelelő védőházzal, így télen-nyáron kint tudnak lenni a madarak.

Képek: