Vöröshátú ara (Primolius maracana)

A Vöröshátú arát ismerhetjük még Maracana ara néven is. Mint a többi ara ez a faj is Dél-Amerikából származik, azon belül fő elterjedési területük Észak-Argentína, Brazília, és Paraguay. Testhossza fejétől a farka végéig kb. 43cm, és a kistestű arákra jellemzően a teste alapszíne a zöld. A szem körüli csupasz bőrfelület náluk is épp úgy megtalálható. Sajnos az erdőirtásoknak köszönhetően az élőhelyük egyre jobban fogyatkozik, valamint a vadonélő példányokat a mai napig befogják, és házi kedvencként értékesítik tovább. A folyton csökkenő vad állománya miatt a Vöröshátú ara CITES I-es függelékbe tartozik.

   
     

Táplálásuknál aráknak való magkeveréket kapnak. Mivel nagy röpdében vannak amihez védőház is tartozik, így nem kell tartani attól, hogy elhíznának. Sok olajos magvat esznek, török mogyorót, roppantott diót, stb. Lágy eleséget ugyan azt kapják, mint a többi nagy madár (csírát, zöldségeket, gyümölcsöket idénynek megfelelően).

Fiatal szülök által nevelt egyedeket sikerült beszereznem. Első hetekben félénkek voltak (nagy madaraknál szinte mindig így van), majd idővel amint megismerték az etetéseknél a napi rutint, és a többi madár hangját hamar megbátorodtak. Kíváncsi természetűek, és a rágás igényük hatalmas. Amikor elfogy a rágcsálni való friss faágak képes lemenni a földre, és ott a fűszálakat letépdesni, majd visszarepül az ülőrúdra, és ott tovább aprítja. Aktív madarak, ezért érdemes lekötni a figyelmüket. A társukat nem hagyják egyedül, szinte mindent együtt csinálnak. "Szieszta" időben is egymást tollásszák.

Képek: