Nimfapapagáj genetika

Alap esetben háromféle mutáció létezik: nemhez kötött, recesszív, és a domináns.

Nemhez kötött: Például az inó, fahéj, és a SLYC. Ilyen madarat akkor kaphatunk, ha legalább a hím madár hordozó. Tojó soha nem lehet hordozó! A mellékelt képen bal oldalt láthatók a szülők, és jobb oldalt a fiókák. A hímek mellett kicsivel jelöltem, ha hordozzák az inót. A fiókáknál külön nem jelöltem, ha az adott madár örökítő fióka lenne, se a nemeket.
 
Recesszív: A tarkaság, és a fehérarcúság is ilyen mutáció. Csak akkor öröklődik tovább, ha mind a két madár vagy hordozza, vagy vizuálisan látható rajta a mutáció, különben nem lesz ilyen fióka. A példában is jól látható, hogy az első két párosításnál mivel csak az egyik szülő recesszív, a másik pedig domináns, így a fiókák mind dominánsak lettek. Azonban hordozzák a recesszív mutációt, függetlenül attól, milyen ivarú a madár!
 
Domináns: Többnyire a normál szürke (vad típus), és az ezüst ilyen. Domináns mutációról akkor beszélünk, amikor az adott mutáció a többivel szemben domináns, így nagyobb eséllyel, vagy teljes egészében a fészekaljban csak ilyen fiókák lesznek. Az ezüst mutáció esetében van egy, és két faktoros ezüst (single factor Sf, Double factor Df). Egy faktoros lehet bármilyen párosításból (természetesen az egyik szülő domináns ezüst), de duplafaktoros csak akkor, ha mind a két szülő domináns ezüst!
 

Albínó, vagy fehérarcú lutinó?

Sokan mondják, nekik van albínó nimfájuk. Mire én azt felelem, biztosan? Ugyanis még a fehér hollónál is ritkább. Az albínó egy melanin hiányos állapot, amikor a tollazatból, és a szemszínből eltűnik a festékanyag, ez eredményez fehér tollazatot, valamint piros szemet. Ez tévesztheti meg a madártartókat, amikor albínónak neveznek egy adott mutációt. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy ilyen egyedek nincsenek, csupán nagyon ritkák! Két képet készítettem, amin bemutatom a tesztpárosításokat. Az első esetben normál hímek vannak, amelyek hordozzák az inót, vagy pedig lutinók, a 3. párosításnál egy fehérarcú lutinó van, de ott se lesz "albínó" utód, mivel jelen párosításoknál mindig az egyik fél pofafoltos, így a recesszív mutáció vizuálisan nem tud érvényesülni.
Az első képen az összes fióka fehérarcú hordozó, ha egy ilyen lutinó hímet teszünk össze fehérarcú tojóval, már lehetnek fehérarcú lutinó utódaink. Persze számtalan párosítási mód van, az oldalon leírt segítségek alapján könnyen össze lehet rakni ilyen párokat.
A második képen ugyan azt mutatom be, mint az előző képen, csak itt az összes madár fehérarcú. Így 100%-ban fehérarcú utódok lesznek. És az összes inó is fehérarcú lesz. Itt is kitérnék arra, amikor valaki azt mondja "albínó hordozó fehérarcú madár", ez is téves kifejezés, mert csak inót hordoz! Ha albínót hordozó hímet pofafoltos madárral párba rakva miért csak lutinók lesznek? :)

Persze lesz, aki még így is mondhatja, neki "albínó" hím és normál tojó párosításból lett "albínója". De itt is, ha a normál tojó fehérarcú hordozó, már jöhet ki fehérarcú lutinó, és nem albínó.
Biztos sok olvasóban felmerült a kérdés, hogyan tudjuk a madarunkról albínó vagy sem? A nemhez kötött öröklődést figyelembe véve az inó madarat rakjuk párba olyan normál madárral, ami garantáltan nem hordozza a fehérarcúságot. Ha így is lesz hófehér piros szemű madár, az albínó!

Öröklődési esélyek
normál hím x normál tojó
100% normál fióka
nemhez kötött hím x nemhez kötött tojó
100% nemhez kötött fióka
recesszív hím x normál tojó
100% normál, de recesszív hordozó fióka
recesszív hím x recesszív tojó
100% recesszív fióka
normál hím x nemhez kötött tojó
50% normál hím, melyek örökítik a mutációt, 50% normál tojó
nemhez kötött hím x normál tojó
50% normál hím, melyek örökítik a mutációt, 50% nemhez kötött tojó

Ahhoz, hogy a legszebb madarakat kapjuk, érdemes hordozó madarakkal párba tenni, nem pedig két vizuálisan azonos madarat, mert ilyen esetben leronthatjuk a genetikát. Ezért van sajnos a sok kopasz lutinó, ahol a lutinó x lutinó párosítás miatt a kopaszság felerősödött, és rögzült a madarakban. Ezért is érdemes a mutációkat megadott időközönként a normál típusra vissza keresztezni!

mutáció

fizikai megjelenése öröklődés
normál
szürke test, piros pofafolttal, hímeknek első vedlés után sárga maszkjuk lesz
domináns
enyhén tarka
a test színezet változatlan, de egy-egy kisebb tarka folt látható, leginkább a fej, és a nyak körül (25%-nál kisebb tarkaság)
recesszív
gyöngyös
a toll szélei szürkék, azonban a hím madarak első vedléskor kivedli
nemhez kötött
lutinó
fehér test, sárga fej, piros pofafolt, piros szem
nemhez kötött
erősen tarka
általában az alapszín csak a háton, vagy a szárny felső felén látható (75%-nál nagyobb tarkaság)
recesszív
fahéj
ugyan olyan mint a normál, csak az alap szín helyett "világos barna"
nemhez kötött
fehérarcú
a normál színezettel szemben a sárga és a piros szín eltűnik, és első vedlés után a hímeknek fehér lesz a maszkjuk, a tojóknak testszínű marad
recesszív
sárgaarcú
megjelenésben a vadasra hasonlít, csak a pofafolt itt citromsárga (SLYC)
nemhez kötött
sárgaarcú
a pofafolt sárga színű, azonban halványabb, és rajzolatban is kisebb, mint a nemhez kötötté
domináns
ezüst
a toll ezüstös árnyalatú lesz (létezik egy, és kétfaktoros ezüst is)
domináns
fallow
a szem piros lesz, a test színe pedig kb. 70%-ban kifakul (bármilyen mutációval kombinálható)
recesszív
pasztellarcú
a pofafolt elmosódottabb, halvány citromsárga színű
recesszív

A tojásból frissen kikelő fiókák pihéinek a színeiből is következtethetünk arra, hogy pontosan milyen mutációk várhatóak a fészekaljban.
-Ha fehér pihés a fióka, biztosak lehetünk benne fehérarcú (foltnélküli) utód lesz.
-A sárga pihe többnyire a normál (piros pofafoltú) madarakra jellemző.
-A világosabb citromsárga pihe pedig a sárgaarcú, és pasztellarcúakra jellemző.

fehérarcú normál pasztellarcú  
       

Továbbá érdemes figyelni a szemek színeit. Általánosságban elmondható, minden fiókának fekete. Azonban a piros szemű madarak inók (a fallow egyedeknek is piros a szeme, bár itthon még eléggé ritka). Ha piros a madár szeme, és sárga pihéi vannak, biztosak lehetünk benne lutinó a fióka. Ugyan úgy a piros szemű és fehér pihés madárnál pedig "albínó" várható. A fahéj mutáció esetében a szemek kicsit világosabbak a normálnál, elsőre nem annyira egyértelmű, mint a piros szemű madaraknál, de ha több fióka van egymás mellett észre lehet venni, melyek lesznek azok.

Körülbelül másfél hetes korukban megfigyelhető, hogy a fióka tarka lesz, és ha igen mennyire. Ugyanis ekkorra a bőrük elkezd "színesedni" ahol sötét tollak lesznek. Mire kitokosodik, teljesen egyértelműen körvonalazódik a tarkaság rajzolata. A tarkák esetében amennyiben a madár gyöngyös is, sokat változhat a gyöngyözöttség, második vedlésre a végleges mintájára vedlik át.