Nagy Sándorpapagáj (Psittacula eupatria)

Nagy sándorpapagáj Ázsia nagy részén őshonos többek között: India, Nepál, Banglades, Srí Lanka, Thaiföld, és Vietnám. 58-60cm a fejétől farka végéig, igaz ebből kb. a felét farok teszi ki. A teste zöld színű, a szárnyán vöröses-bordó folt található. Erős, robusztus piros csőre van. A törzsalakon kivűl Psittacula eupatria eupatria létezik négy alfaj: avensis, siamensis, nipalensis, magnirostris. Az alfajokat kevesen tenyésztik. Méretben, és színezetben minimális eltérés van az alfajok között. Napjainkban már számos színmutáció létezik belőle (kék, tarka, szürke, lutinó, albínó stb.) A nemek megkülönböztetése fiatal korban 100%-osan csak DNS alapján lehet. Minden fiatal madár a tojóra hasonlít, majd ivarérés után (2,5-3évesen) a hímeknél látható lesz a nyakát körülvevő fekete-rózsaszínű "szalag". A tojóknál ilyen nincs. Kezdő madártatoknál felmerül a kérdés, melyik a nagy és melyik a kis sándorpapagáj? mi a különbség? Nyilván a madár méretén látszik a különbség, de ami a legbiztosabb: a kis sándorpapagájnak nincs bordó vállfoltja!

   
     

Táplálásuknál könnyű dolgunk van, mivel az egyik legkedveltebb madárfajról van szó, így a nagyobb gyártók sándorféléknek kifejlesztett magkeverékeket készítenek. Így nem kell bajlódnunk a magok keverésével. Az erős csőrével a keményebb magvakat is feltöri. Zöldséget, gyümölcsöt, csíráztatott magvakat egyaránt adjunk nekik.

Nagy sándorpapagáj elhelyezésénél vegyük figyelembe a madár méreteit. Nem kalitkába való! Ez a madár úgy szép, ha egy nagy tágas röpdében van, így kevésbé tudja megtörni a faroktollait. Legalább 3mx2mx1m röpde ajánlott a számukra védőházikóval felszerelve. Mint minden madárnak nekik is legjobb, ha saját fajtárssal vannak együtt. A sándorfélék eléggé barátkozós, néha kicsit szemtelen madarak, a szelídségükkel nem lenne gond, ha többet tartunk együtt. Megfelelő méretű hely esetén akár több hasonló fajt is egybe lehet tenni pl. Kína papagáj, Kis sándorpapagáj. A telet jól bírják, sokan nem is viszik be, csak a röpdét körül fóliázzák.

Képek: