Szürkehátú verébpapagáj (Forpus coelestis)

Jelenleg nem tenyésztem a fajt!

A verébpapagájok Dél-Amerikából származnak, egészen kistermetű madarak, testhossza mindössze 12-13cm. Mérete ellenére erős csőre van, könnyedén kibontja a keményebb magokat is. Mint minden madarat őket is párokban érdemes tartani, és költetni, mivel eléggé territoriális viselkedésűek, és agresszívek lehetnek a fajtársaikkal szemben. Pont emiatt az újonnan beszerzett madarakat nem ajánlott egyből összeengedni a többivel, hanem külön ketrecben egymás mellé helyezni szoktatás céljából. Ettől függetlenül lehet őket tartani kolóniában, de kizárólag csak tágas helyen, és költési időszakon kívül. Ebben az esetben érdemes úgy berendezni a röpdét, hogy a párok kellő távolságra tudjanak lenni egymástól.

 
   

Az elhelyezésnél vegyük figyelembe a madarak igényeit. Ha kint tartjuk nyáron a madarakat, akkor zártabb, naposabb helyre rakjuk őket, ahol biztosított számára árnyék is. A huzatra, és a hűvösebb időjárásra kényesebbek, így a kint tartott madarakat lehetőséghez mérten ajánlott fűtött helyen, legalább 10°C teleltetni. Ennél hidegebb környezet egészségügyi problémákhoz, és akár a madár pusztulásához is vezethet. A lakásban tartott madarakat érdemes az ablakhoz közel rakni, ahol világosabb van, és napfény is érheti őket. A verébpapagájok szeretik a magasabb páratartalmú környezetet, ez a bent tartott egyedeknél lényeges, ahol télen a fűtés idény alatt szárazabb lehet a levegő. Mint a legtöbb Dél-Amerikai fajnak, így nekik is érdemes alvó odút biztosítani.

Táplálásuknál a törpéknek való magkeveréket adom nekik, melyet napi szinten kiegészítek zöld eleséggel, gyümölccsel. A verébpapagájok nálam különösképpen szívesen fogyasztják ezeket. Ezen felül kapnak még csíráztatott gabonaféléket, és szezonálisan termő fűfélék félérett magjait.

  Nemek meghatározása könnyű, mivel már fióka korban látszódik az ivari kétalakúság. A hímeknek a szárny élük, a farok tövük,a szárny belső, és a felső része kék színű, a tojóknál ez mind zöld marad. Más mutációk esetében is ezeket a különbségeket kell figyelembe venni.  

A verébpapagájok tenyésztése nem nehéz, a kellően felkészített madarak gond nélkül költhetnek. A fészekaljban általában 4-6 tojás szokott lenni, amin csak a tojó kotlik. Odúnak kisebb hullámos papagáj méretű megfelelő számukra, fészekanyagnak pedig apróbb forgács, vagy fűrészpor. Megfigyeléseim alapján nálam tojó az első tojás után megkotlik, és kint ilyenkor szinte már nem is látni. Csak rövid időre pározni, és táplálkozni jön ki. Ezután a hím többnyire az odú előtt, vagy pedig az odúban van a tojóval. A fiókák 18-21 nap között kelnek ki, és fejlettségtől függően körülbelül 10-12napos korukban lehet meggyűrűzni őket, amelynek az ajánlott belső átmérője 4,3mm.

       

Verébpapagájok az egyike azoknak a madaraknak, melyeket bátran merek ajánlani házi kedvencként, apró termetűek, így könnyebb nekik lakásban is kellően tágas életteret biztosítani. És mivel hőmérsékletre kényesebbek, így gond nélkül lehet a számára megfelelő hőmérsékleten tartani őket. Játékos, kíváncsi természetű, és nem utolsósorban egészen halk faj.

Képek:

       
       
       
       
   

Az eladó madarokról kérem, éredklődjön telefonon, vagy e-mailben.