Hullámos papagáj (Melopsittacus undulatus)

Ezt a fajt szinte be sem kell mutatnom, a papagáj szó hallatán sokaknak ez a madár jut egyből az eszébe. Mérete kicsi, fejétől a farkáig mindössze 18cm a testhossza, a farka pedig 9-10cm körüli. A szárnyán, és a hátán lévő tollak széleinek jellegzetes hullámos mintájáról kapta a nevét. Különböző szín mutációknál ez a rajzolt még tetszetősebb, látványosabb. Kezdő madártartók is előszeretettel választják őket, mivel könnyen beszerezhető, és egyszerűbb a tartása/gondozása a kényesebb fajokhoz képest. Őshazája Ausztrália, de az egészvilágon fellelhetőek. Számos országban több próbálkozás is volt a meghonosítására, azonban sikertelenül jártak a téli időjárás miatt, mivel nem találtak elegendő élelmet. Ennek ellenére fogságban megfelelő takarmányozás, és feltételek mellett a szabadban, vagy fűtetlen helyen átteleltethető. Természetesen számára is az lenne az ideális, ha legalább fagypont felett tudjuk tartani a hőmérsékletet.

 

A hullámos papagáj tartása sem nehéz, néhány dolgot figyelembe véve. Lehetőség szerint legalább két madarat tartsunk együtt, függetlenül attól, hogy azonos neműek, vagy sem. Elhelyezésénél gondoskodjunk számukra a kellő repülési lehetőségéről. Legjobb nekik is egy nagy röpde, ahol több párt is összeengedhetünk, esetleg más békésebb ausztrál fajokkal közösen (pl.: nimfa, kecske, énekes papagáj) tarthatjuk kedvenceinket.

   

Nemek megkülönböztetésénél néhány mutáció kivételével elmondható, hogy az ivarérett madaraknál a hímeknek kék, a tojóknak pedig barna viaszhártyájuk van. A fiatalok esetében a hímeknek többnyire rózsaszín, lilás árnyalatú a viaszhártyájuk, a tojóknak pedig az orrlyuk körül fehér színű, alatta lehet másmilyen is.

Táplálásuknál, a nimfáknak való magkeverék tökéletes, de csak nagyon minimális napraforgót hagyok benne. A természetben rendszeresen leszállnak a földre élelmet keresni, ezért is igénylik fogságban a különféle fűfélék félérett magjait, zöldeket, gyomokat, virágokat (hazájában a fő táplálékát az ilyen növények teszik ki az élelmük nagy részét). Ezen kívül szívesen fogyasztják a csíráztatott magvakat, és a különféle lágyeleségeket. A gyümölcsevés a hullámos papagájokra se annyira jellemző, de érdemes azért alkalmanként felkínálni számukra. Rágcsálni valókról gondoskodjunk. Nálam rendszeresen kapnak fűzfagallyakat, ami a játék mellett hasznos tápanyagbevitel számukra.

Képek: