Magok csíráztatása

Csíráztatás során a magokból hatalmas mennyiségű enzim, vitamin (A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitaminok), és ásványi anyag (pl.: kalcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium) szabadul fel, amelyek etetése fontos a madarak változatos táplálása érdekében, és jó hatással van akár a költési kedv ösztönzésére is. Ezért, ha nem akarjuk a madarakat költetni, csak a sokrétű étrendet szeretnénk biztosítani, úgy elég hetente egy-két alkalommal felkínálni a magokat. Továbbá az önállóvá váló fiókák számára is ajánlott, mivel ezeket könnyebben tudják fogyasztani, és emészteni, mint a keményebb magokat. Kifejezetten javasolt a téli időszakban, amikor amúgy is nehezebb friss zöldeleséget szerezni a madarak számára.
 
   
Sokan tartanak a csíráztatástól, ugyanis elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig ha betartunk néhány alapvető lépést nem érhet kellemetlen meglepetés. Szinte bármilyen maggal próbálkozhatunk, de leggyakoribbak többnyire a (búza, zab, napraforgó, kukorica, mungóbab stb.). Nem kell drága eszközöket sem vásárolni, legegyszerűbb talán egy befőttes üvegben elkészíteni, amelynek a fedelét kilyuggatjuk. De ennél a módszernél figyelni kell, nehogy a magok kiszáradjanak, vagy pedig bepenészesedjenek! Amint penészt észlelünk, ne kockáztassunk, inkább öntsük ki az egészet, és kezdjük elölről! A csíráztatás során mindig ügyelni kell a magok rendszeres öblítéséről (ajánlott legalább naponta 2-3 alkalommal), és nedvesen tartásáról, illetve kerülni kell a pangó víz kialakulását is. Bio boltokban, és a multik polcain is megtalálni a baloldali képen látható műanyag csíráztató tálat (kb. 1500ft-ba kerül). Én is ilyet használok. Könnyebb tisztán tartani a magvakat, és jól szellőzik benne. Amikor csíráztatunk, ügyeljünk rá, hogy a csíráztató tálat semmikép se ablakban, esetleg radiátor mellett helyezzük el, ahol gyorsan kitud száradni. Érdemes inkább árnyékosabb helyre tenni.

Csíráztatás lépései:
(Búza esetében, de más magoknál is hasonló idő alatt történik a folyamat.)

-Első lépésben a magokat áztatni szoktam 8-12 órán keresztül. Ekkor kétszer több vízzel töltöm fel, mivel a mag dagadni fog, és így mindvégig biztosan vízben lesz.
-8 órával később a magokat alaposan átöblítem, és ilyenkor már nem töltöm fel vízzel, csak nedvesen tartom. Nedves papírtörlővel is letakarhatjuk, de ügyelni kell a magok szellőzésére, nehogy befülledjenek.
-Egy nap elteltével a magok kellően megduzzadnak, ekkor már látható a csíra kezdemény is. Ugyanúgy alaposan öblíteni kell, és más teendőnk nincs vele.
-Két nap múlva már látványosabbak a csírák, akár 5-10mm-esek is lehetnek. Ezzel már érdemes etetni, mivel ilyenkor még a magban van minden tápanyag, ezután elkezdi a benne lévő energiát felhasználni a növény növekedésére, és veszít a tápanyagtartalmából.
-A harmadik napon pedig a csírák közül kezd kifejlődni a főhajtáskezdemény.
-És a negyedik napon, már a hajtás is eléri a közel 10mm-es hosszúságot.

       
   

Egyéb magvak csíráztatva:

       

A csíráztatott magvakat különféle gyümölcsökkel, zöldségekkel dúsítva kiváló lágy eleséget készíthetünk a madaraink részére. Amely megfelelő ásványi, és tápanyagbevitelt biztosít tenyésztésre való felkészítés, fiókanevelés, vagy akár a pihentetés időszakában.

       

Remélem ezzel a cikkel többeknek is meghoztam kedvét a csíráztatáshoz.