Agapornis fischeri mutációk

Ebben a cikkben az fischeri mutációkat mutatom be. Megpróbálom minél átláthatóbban, és érthetőbben rendszerezni a képeket. Lehetőségeimhez mérten igyekszem friss képekkel bővíteni a leírásokat, és további mutációkat bemutatni. Így könnyebb láthatják majd mi a különbség a slaty, és a mályva, vagy akár a violánál az Sf és a Df mutáció között.

Alapesetben a fischeri törpepapagáj alapszíne zöld. Mára már számtalan mutációt kitenyésztettek belőle. A mutációkat színűk alapján két fő részre osztjuk: zöld, és kék sorozatú madarak. A sötétítő faktor által lehet a zöld madár sötét zöld, és két sötétítő faktor esetén olaj zöld. Kék madár esetében sötét kék (kobalt), valamint dupla faktor esetén mályva. A különböző mutációkat ezekkel a színekkel kombinálva tudunk még ritkább egyedeket kitenyészteni. Pont emiatt drágábbak, a ritkább, összetettebb kombinációk, mivel egy olyan madárhoz sokkal több feltételnek kell teljesülnie. Például egy zöld tarka x Sf viola párosból több generáció, mire kilehet hozni egy szép Df viola tarkát. Persze meglehet venni a kék tarkát is, és Sf helyett Df violát, de ezek se a gyakoribb madarak árába kerülnek.

Slaty mutáció:
A slaty, magyarul "palát" jelent. Ez a szürkés árnyalat látszódik a tollazatban. Aki nem ismeri a mutációt elsőre nem is veszi észre, általában egyel sötétebb madárnak nézik, a kék sorozatúban pedig rendszerint mályvának hívják/gondolják. Pedig ha egy mályvát, és egy slaty madarat egymás mellé teszünk látszik a különbség. A slaty grafit szürke, a mályva pedig majdnem fekete színű.


Slaty zöld
Slaty green

Slaty sötétzöld
Slaty D green
Slaty olajzöld
Slaty DD green
Slaty zöld tarka
Slaty green pied
Slaty kobalt
Slaty D blue
     
 

Viola mutáció:
A Viola az egyik legnépszerűbb a mutáció a szemgyűrűs törpepapagájok között. A violából létezik egy faktoros Sf (single factor), valamint dupla faktoros Df (double factor). Ez a mutáció a kék sorozatú madarakon a leglátványosabb. Zöld törpepapagáj is lehet viola faktoros! Mivel nem szembetűnő a viola szín, így nevezik ezt a kombinációt viola hordozónak is. Pedig a madár nem hordoz, hiszen viola, csak zöld az alapszín. A mutációk esetében nagyon nehéz biztosra menni, hogy milyen alap színen van rajta, mivel kicsi az eltérés. Ha a madár kék, és azon van Sf viola, majdnem úgy néz ki, mintha kobalt lenne, és azon van Sf viola.

kék Sf viola
blue Sf viola
kobalt Sf viola
D blue Sf viola
kék Df viola
blue Df viola
kobalt Df viola
D blue Df viola
sötétzöld Sf viola
D green Sf viola
kék pasztell Sf viola
pastel blue Sf viola
 
 

Lutinó, albínó, DEC, pasztellinó, és a pasztell mutáció:
Laikusok által is talán ezek az egyik legtetszetősebb mutációk, de kevesen tudják, mi a különbség a lutinó, és a DEC között, valamint rendszeresen keverik a pasztellt a pasztellinóval. Ezeknél a mutációknál is elmondható, hogy megkülönböztetjük a zöld, és a kéksorozatú egyedeket.
- Zöld sorozatban van a lutinó, pasztell, pasztellinó stb.
-Kék sorozatban pedig albínó, kék pasztellinó, kék pasztell stb. A Lutinó madárnak narancssárga a feje, citromsárga a teste, evezőtollai fehérek, és piros a szeme. A DEC Dark Eyed Clear (tükörfordításban sötét szemű tiszta), kinézetre ugyan az, mint a lutinó, csak a szeme fekete! A pasztell és a pasztellinó madarkat keverik össze a legkönnyebben, sokan egy pasztell madárra is azt mondják, hogy pasztellinó, pedig a felmenők között egy inó madár sincs, így a fióka se lehet pasztellinó. A Pasztellinó egyedeknek az evezőtollai fehérek, és a farokfedő lilás, szürkés. Természetesen felnőtt korra a test szín zöldes lehet/lesz, és DEC madaraknál is megjelenhetnek zöld tollak. Pasztell madarak esetében az evező tollak szürkék maradnak.

pasztell
pastel
pasztellinó
pastelino
Dark Eyed Clear lutinó
kép hamarosan
pasztell Sf viola
pastel Sf viola
kék pasztellinó
blue pastel
  albínó
kép hamarosan

Domináns tarka mutáció:
A domináns tarka kombinálható szinte az összes mutációval. A tarkaság intenzitása az első néhány vedlés alkalmával erősödhet, természetesen vannak egyedek amelyek sokkal intenzívebbek, és vannak, ahol csak néhány toll másmilyen színű, de azokat az egyedeket is tarkának hívjuk. A zöld, és a kék tarka a gyakoribb, de már vannak ritkább változatokban is tarkák, mint például a Sf, Df viola, slaty.

zöld tarka
green pied
slaty zöld tarka
slaty green pied
slaty zöld tarka
slaty green pied
mályva tarka
mauve pied
pasztell Sf viola tarka
pastel Sf viola pied
pasztell kobalt tarka
pastel D blue pied