Nimfapapagáj ivarmeghatározása

A nimfáknál alapesetben elmondható az ivari kétalakúság, azonban a különféle mutációk esetében ez már nem minden esetben mérvadó.

Az ivarérett normál vadszínű madaraknál a hímek feje sárga színű, és nagy piros pofafoltja van, a farok tollak, valamint a szárny belső fele egyszínű fekete. Addig a tojók feje a hímekkel ellentétben szürkék maradnak, a pofafolt is kisebb, halványabb, viszont a farok tollak belső fele vízszintesen sávozott, a szárny belső fele pedig pettyes.

Folt nélküli madaraknál, függetlenül attól, szürke, vagy fahéj az alapszín, ugyan úgy a farok belső felét kell figyelni, (sávozott, vagy sem), és a szárny belső oldalát (tojóknál pöttyös, hímeknél egyszínű). A hím madarak esetében a pofafolt, valamint a fej része fehér, a tojóknál ez marad testszínű.

A jobboldali képen lévő fehérarcú fahéj madaraknál a baloldali a tojó, a jobb oldali pedig a hím. Szemből nézve a hímnek a feje, és a homloka szélesebb, a tojó feje kisebb, és kerekebb.

   
 
A fej normál madarak esetében sárga színű, piros, vagy narancs pofafolttal (kérdés, milyen mutáció a madár). Fehérarcú madaraknál fehér.
A szárny belső fele egyszínű
Farok tollak belső fele egyszínű
Lutinó egyedeknél is hiányoznak a szárny belső felén, és a farok tollak mintázata
  A fej normál madarak esetében olyan színű mint a test, és kisebb halványabb pofafoltja van. Fehérarcú egyedeknél is test színű, és nincs pofafolt.
A szárny belső fele pettyes
Farok tollak belső fele vízszintesen sávozott
Lutinó madaraknál is látható a szárny, és a farok tollak belső felén látható mintázatok

 

       

Általánosságban elmondható, hogy az összes gyöngyös madár tojó, nagyon ritka az az eset, amikor az ivarérett hímen megmarad a gyöngyözöttség.

A fenti szín alapján történő ivar meghatározás csak első vedlés után mérvadó, mivel addig szinte minden madár a tojóra hasonlít!

További lehetőség a madarak megfigyelése, a fiatal hímek már 4-5 hónaposan elkezdhetnek udvarolni a tojóknak. Ekkor csak a rájuk jellemző hangon, és testtartással "fütyörésznek". Tarka madarak esetében is inkább a viselkedés a mérvadó, mint a színezet, ugyanis a tarkaság eloszlása miatt nem lehet nagy biztonsággal behatárolni a madár nemét.

Ha ismertek szülők, néhány esetben az utódok szín alapján nagy pontossággal megmondható milyen ivarú. Például, ha egy inó örökítő hím van egy gyöngyös tojóval. Mivel az inó nemhez kötött, és a tojó madár nem örökítheti, így 100%, hogy a fészekaljban lévő inó madár az tojó. De ez a fajta módszer működik nemhez kötött, vagy nemhez kötött mutációt örökítő hím, és bármilyen más nem nemhez kötött tojó esetében. És ez nem befolyásolja azt sem, ha a madár esetleg tarka.

Például:
Fahéj tarka hím x Folt nélküli szürke tarka tojó --> Ebben a fészekaljban, ha van fahéj (tarka, vagy sem) 100% tojó.
Fehér arcú/fahéj örökítő hím x Gyöngyös tojó --> A fahéj utódok itt is tojók.
Normál/gyöngyös örökítő hím x Fahéj tojó --> Az összes gyöngyös fióka tojó.