Gyűrűzésről

A madarak egyedi jelölése fontos dolog a tudatos tenyésztés folyamán. A zárt gyűrűt csak fióka korban lehet felhelyezni a madár lábára. Sokan tartanak a gyűrűzéstől, mert félnek a madár fennakad a rácson, esetleg más sérüléseket szenvedhet, de egy jól megválasztott gyűrűmérettel ezeknek a baleseteknek nagyon kicsi az esélye.

Ha szeretnénk gyűrűzni, de nem tudjuk, mit kell a gyűrűnek tartalmaznia, akkor van több lehetőség is. Legáltalánosabb, ha az illető valamelyik egyesületnek a tagja, ekkor kap egy törzsszámot. Az én esetemben a gyűrű a következő elemeket tartalmazza: H (ország jelölés) 20 (egyesület száma) 005 (MDOSZ törzsszámom) 15 (az adott év utolsó két számjegye, ez a gyűrűn merőleges!) 01 (sorszám, hányadik gyűrű).

 

Amennyiben nem vagyunk egyesületi tagok, akkor monogramos gyűrűt használhatunk. Lényegében hasonló a fent leírtakkal, annyi eltérés van, hogy az egyesületi szám helyett 00-át kell írni, és a törzsszám helyére kerül a monogramunk. Ennek a gyűrű típusnak egy hátránya van, ha a madár elszökne, esetleg az eladott madarat valaki tovább adja, nehéz megtalálni az eredeti tenyésztőjét.
Van még egy gyűrű típus, amit általában börzéken készen is meglehet vásárolni. Csak az ország jelölését, az évszámot, és a sorszámot tartalmazza. Ez a fajta gyűrű arra tökéletes, hogy a madár korát biztosan tudni lehet, és a sorszám alapján kellő információt ad, melyik szülőktől van a madár.

A gyűrű készülhet "fém" színben, és színesben. Minden évnek más a színe, a 2015-ös évnek lila a színe, 2014-ben zöld volt. Ez a fajta jelölés is segítséget ad arra, hogy a madár korát könnyebben meg tudjuk határozni, anélkül, hogy azt meg kellene fogni.
   
   
A gyűrű felhelyezése elsőre kicsit nehéznek tűnhet, de ha az első fészekaljon túl vagyunk, addigra már rendelkezni fogunk kellő rutinnal. Úgy a legegyszerűbb a felhelyezés, ha a madár hátsó hosszabbik lábujját előre hajlítjuk az első kettő mellé, és így húzzuk rá a gyűrűt ameddig csak lehet, majd a hátul maradt kisujjat kiszabadítjuk. Ha nem jön ki könnyen, akkor egy fogpiszkáló segítségével egyszerűen segíthetünk rajta. A gyűrűzés időpontja fajonként, és a fajoknál is páronként eltérő lehet, ugyanis egy kisebb egyedszámú fészekaljban ahol a szülők jól nevelnek gyorsabban nőnek a kicsik, mint ahol többen vannak. Abban az esetben, amikor a gyűrűt túl korán helyeztük fel, és lecsúszott, vagy valami oknál fogva nem tudtunk időben gyűrűzni, de a madár lába már kicsit erősebb, akkor sem kell lemondani a gyűrűzésről. Ugyanis egy kevés olajjal még fel lehet húzni a gyűrűt. Azonban ha így se tudjuk felhelyezni egy mérettel nagyobbal próbálkozhatunk.

Videó a gyűrűzésről: