Elhelyezés

Nálam a madarak télen egy fűtött téglaépületben vannak, ahol két 175cm széles, 115cm mély, és 200cm magas röpde van. Ezzel merőlegesen van egy másik 200cm magas, 90cm mély, és 140cm széles röpde.

Továbbá van még egy három részes szekrény kalitka, ahol egy rész 100cm széles és 50cm magas, illetve 50cm mély. A könnyebb takarítás miatt ezt kihúzható tálcával alakítottam ki.

Nyáron kint vannak a madarak, egy 2méter magas, 2méter mély, és 1,5m széles röpdében. Ennek a teteje teljesen fedett átlátszó trapézlemezzel, és két oldalról nádszövettel burkoltam be, az aljzata pedig teljesen le van betonozva, így kisebb az esélye, hogy alulról bármilyen nem kívánt ragadozó betudjon jutni. Baloldalról egy nagy cseresznye fa védi a naptól, és a széltől, jobb oldalról pedig orgona fák vannak.

A cseresznyefa hűs árnyékába kapott helyet egy 2m széles, 2m magas, és 1,4m mély voliert, ami ketté van választva. Ebben a leválasztott fischeri törpéket, és verébpapagájokat helyezem el. A Volier dupla ráccsal lett építve, így a madarak nem tudnak egymásban kárt tenni.

Ez mellett van egy másik röpde is, ami 2méter széles, 2méter magas, és 1méter mély. Ennek a röpdének a teteje félig be van fedve, így a madarak nyáron az esőben megtudnak fürödni a szabadon maradt részen. És ezen felül több kisebb helyen is vannak madarak.

2016 tavaszára elkészült egy újabb röpde, ami 2m x 1,8m alapterületű, és 2m magas. Ezt úgy alakítottam ki, hogy a belső teret két kisebb röpdére osztottam fel. Funkcióját illetően ebben tervezem a leválasztott törpepapagájokat elhelyezni. Az így megmaradt "előtérből" lehet elvégezni az etetést, aminek az egyik felében tenyéssz kalitkákat helyeztem el. A tető itt is átlátszó, de a röpde mögött növekszik egy szomorúfűz, ami néhány éven belül teljesen beárnyékolja az egészet. Addig legalább ki tudják élvezni a madarak a tavaszi első napsütéseket is, és amint bejön a kánikula a röpdéket árnyékolóval takarom le.

Ezután nyárra sikerült megépíteni egy ennél is nagyobb röpdét, ami 2,5m mély, 1,5m széles, és 2m magas. Az alapját csak körben betonoztam le a röpde alatt, így belülre is tudok növényeket ültetni (jelenleg: fű, kamilla, és bambuszt telepítettem).

A voliereket körbe ültettem bambusszal, és magasra növő növényekkel. Melyek, ha megnőnek zártabbá, és védettebbé teszik a papagájok helyét, és a belógó leveleket, terméseket kedvükre fogyaszthatják.

Későbbi terveim között szerepel olyan röpdék kialakítása, ahol a leválasztott, és a költési időszakon kívüli madarak minél kényelmesebben, és természet közelibben érezhessék magukat.

További képek hamarosan...